sobota 14. února 2015

Palmový olej

Kácení deštných pralesů neschvaluje na této planetě téměř nikdo. Tak jak je tedy možné, že k němu ještě dochází? A co když vám řeknu, že i vy můžete rozhodnout o osudu jednoho kousku divoké přírody na Zemi? Třeba tím, jaké potraviny si v obchodě koupíte.

Palmový olej je získáván z palmy olejné, která má svůj domov v rovníkové Africe, ale kvůli zisku je vysazována i v jiných oblastech. Mediálně nejznámější je asi Borneo v Indonésii, kde jsou káceny tropické deštné pralesy a místo nich vysazovány kilometry palmového porostu. Drastické odlesňování znamená smrt tisíců zvířat i rostlin a ničení místního ekosystému. Jedním ze způsobů odlesňování je také vypalování, to sice není legální, ale děje se poměrně běžně. Možná se k vám dostal srdcervoucí příspěvek o spáleném orangutanovi, který doplatil na chamtivost obchodníků s olejem. Je to jen špička ledovce, která naznačuje, co všechno se v Indonésii poslední desetileté děje.

plantáž palmy olejné zdroj: http://agrodaily.com
V dnešním globalizovaném světě je občas těžké odhalit příčinu a následek, to samé s reálnou cenou produktu. Pokud by to mělo být spravedlivé, byla by cena produktu vypočítávána nejen pomocí běžné marže, která zahrnuje především náklady a zisk, ale také dopadem výroby na okolí (lidi, přírodu) a na celou udržitelnost systému.
Když sklidíme v Evropě pole se slunečnicí a vyrobíme z něj slunečnicový olej, zanecháme na této planetě daleko méně škody než v případě, že v Indonésii vypálíme deštný prales, tam vysadíme palmy, z nich vyrábíme olej a ten pak distribuujeme po světě. Takhle ale obchodníci většinou nepřemýšlejí, ti volí surovinu, která je nejlevnější. A jelikož je palmový olej nejlevnějším olejem na našem trhu, v posledních letech se v potravinářství hojně využívá. Ztužovaný palmový olej se vyskytuje cca v polovině všech balených potravin. Najdete ho skoro ve všem, v různých slaných pochoutkách (křupky, chipsy, popcorn), v sladkých tyčinkách a oplatkách, margarínech, oleji či tuku na smažení, instantních polévkách, kromě potravin se používá i v kosmetice a krmivu pro zvířata. Palmový olej se do potravin používá především jako ztužený palmový tuk a pokud se zajímáte o zdravou výživu, jistě víte, že právě ztužené tuky nejsou pro naše tělo vůbec vhodné. Mají totiž vysoký obsah nasycených mastných kyselin.
 
zdroj http://www.foodnavigator-usa.com
Bionafta se chvíli zdála jako dobrý nápad, který podpoří naši nezávislost na ropě a omezí emise skleníkových plynů. Brzy se ale ukázalo, že co může být na jedné straně zeměkoule prospěšné, na druhé straně způsobuje ekologickou katastrofu. I v bionaftě najdete palmu olejnou a podle Greenpeace se stala Indonésie kvůli odlesňování třetím největším producentem skleníkových plynů.

Palmové plantáže berou domov zvířatům, ale ovlivňují i životy místních obyvatel. Zahraniční společnosti zabírají domorodcům zemědělskou půdu, tím berou obyvatelům prostor k obživě. Ve vodě se objevují chemikálie, což vadí nejen lidem, ale i vodním tvorům, takže zase ubývá další možnost obživy.

Takže si to shrňme
  • za posledních 100 let se snížil počet orangutanů na Sumatře a Borneu o 90 %
  • z míst, kde dochází k vysazování palmy olejné, zmizelo 90 % volně žijících druhů živočichů
  • při vypalování lesů vzniká ohromné množství skleníkových plynů
  • místní obyvatelé přicházejí o prostor a možnost obživy
  • ztužený palmový tuk není zdravý prospěšný
zdroj obrázku http://www.commodityonline.com
Jak to tak vypadá, palma olejná škodí na všech frontách a jediný její přínos jsou peníze do kapsy společností, které s palmovým olejem obchodují, a výrobců, kteří používají místo jiných tuků levnější ztužený tuk palmový.
Pokud vás zachvátila bezmoc a beznaděj, mám pro vás dobrou zprávu. I vy můžete ovlivnit fakt, jestli bude kácení pralesů v jihovýchodní Asii pokračovat, a to tím, že si nebudete dále kupovat výrobky s palmovým olejem či tukem. Dejme najevo, že nám záleží na původu potravin, které si kupujeme. Momentálně je palmový olej ve složení často maskován za všeobecné označení „rostlinný olej“, čímž se nakupování mění na práci detektiva. Naštěstí je již schválena vyhláška, která od roku 2015 nařizuje uvádět na obalu výrobku přímo „palmový olej“.

Jen na nás záleží, čím si zaplníme svoji spíž. Některé potraviny nejsou totiž vhodné pro naše tělo, ale nesvědčí ani naší duši.

Zdroje informací:
http://ekolist.cz

4 komentáře:

  1. Skvělej článek - většinou jsou podobně zaměřené články docela nuda, ale tenhle jsem si přečetla s chutí až do konce!

    OdpovědětVymazat