pondělí 31. srpna 2015

Ušijme si sukni - díl 2.

Minule jsme skončili nařasenou sukní a vsazeným zipem. Dnes budeme pokračovat páskem. Látku na pásek si ustřihneme ve formě pruhu. Délku volíme jako délku pasu + cca 10 cm navíc, šířku jsem střihla 7 cm, výsledná výška po založení je 2 cm. Na fotce vidíte připravenou sukni a střižený rovný pásek.


Rovný pásek je varianta oblého pásku, který je tvořený sešívanými segmenty. Oblý pásek kopíruje křivky těla, rovný ne. Pruh látky jsem lícem k líci položila k okraji sukně, pruh musí být ale mírně odsazený v horizontálním směru (v místě zipu musí přesahovat okraj, na jedné straně stačí 1 cm, na druhé necháme zbytek). Když pásek přišijeme a obrátíme lícem k sobě, uvidíme něco takového:

V této fázi zpracováváme pásek, horní okraj pásku přehneme rub k rubu asi o 1,5 cm, tím získáme čistou dvojitou výšku pásku. Vše tedy přehneme ještě napůl. Takto si pásek prošijeme stehovací nití. U zipu máme na jedné straně pásek zarovnaný v horizontálním směru s okrajem, na druhé straně si vytvoříme přesah, abychom mohli vyrobit knoflíkovou dírku a knoflik, nebo přišít patent.
Když jsem pásek kolem dokola prošila, vypadal z lícové strany takto:


Spodní okraj sukně zaobroubíme entlovacím stehem a pak přehneme dovnitř a prošijeme.


Přišijeme knoflík a ušijeme dírku, já zvolila patent, máme hotovo :)

Žádné komentáře:

Okomentovat