pondělí 15. února 2016

O obalech bez obalu

Češi jsou v recyklaci poměrně důslední. Statistiky to potvrzují, i když trochu zkresleně, protože ne každý obal, který se dostane na český trh, je přiznán, a tudíž zahrnutý do celkového objemu odpadů. (1) I tak si myslím, že je náš systém nakládání s odpady celkem dobře rozběhnutý. Pokud vás tohle téma pálí a přemýšlíte, co by se kromě třídění ještě dalo dělat, zkuste se zamyslet nad tím, jaké všechny odpady vlastně vyprodukujete a jestli je jejich vznik vůbec nutný. Jde o to „problému“ vlastně předcházet, což je asi to nejefektivnější řešení.
Když jdeme nakupovat, jsme zvyklí, že většina potravin je úhledně zabalena především v různých plastových pytlících, některé jídlo je zabaleno dokonce dvakrát (sušenky jsou zabaleny po jedné a pak ještě společně v pytlíku). Obaly jsou často nadměrné, někdy bývají i dvakrát větší než obsah, občas to má důvod, jindy je to ale jen klamání spotřebitele.

Otázkou je, k čemu takový obal slouží? Pokud si kupujeme zeleninu a v obchodě si ji dáme do igelitového pytlíku, často je to jen z toho důvodu, že ji nechceme dát rovnou do tašky a riskovat znečištění. Koupíme si více kusů nějakého zboží a chceme ho udržet pohromadě (pečivo, ovoce, zelenina). Obal tedy často slouží jen k přenesení zboží z obchodu do domácnosti, pak míří ihned do koše. Některé potraviny jsou prodávány ve sklenici a pokud my ji znovu nevyužijeme, je ta sklenice zase jenom jednorázovým obalem, na který je vynaloženo poměrně dost energie.
obrázek z http://generace21.cz
Podobně se nad tímto jevem zamyslelo více lidí a někteří se dokonce rozhodli s jednorázovými obaly zatočit respektive je vynechat úplně. Mluvím o iniciativě Bezobalu, která má již nějakou dobu obchod na Praze 2 u Tylova náměstí. Tam si můžete koupit potraviny na váhu, musíte si ale přinést svůj vlastní obal (jak jinak :)).

V nabídce mají mouku, obiloviny, výrobky z obilovin, luštěniny, semínka, ořechy, sušené ovoce, sladidla + nějaké další pochutiny, které si můžete nechat navážit třeba do vámi přinesené sklenice, zásobníku s víkem či plátěného pytlíku. Heslo nákupu je "Do Bezobalu s obalem!". Pokud nevíte, jaký má daná surovina objem, na webu najdete tabulku, která vám napoví. Bezobalové nakupování potravin ale není jenom o šetření životního prostředí, firmy vynakládají nemalé peníze na reklamu spojenou s návrhem obalu výrobku a to se pak samozřejmě promítne do ceny. Pokud si koupíte jen prostou surovinu, celý tento systém obejdete.

Jestli vás zajímá, jak podobné obchody fungují v zahraničí, můžete se kouknout na stránky londýnského Unpackaged http://www.beunpackaged.com/ nebo italkého Negozzio Legero http://www.negozioleggero.it/. V Itálii mají například i bezobalové doplňovací automaty umístěné v supermarketech. V Berlíně existuje dokonce samotný supermarket, který je téměř celý zásobený potravinami bez obalu http://original-unverpackt.de/. Jelikož v zahraničí už má nově založený bezobalový prodej delší historii, mají na výběr z širšího sortimentu.

zdroj obrázku http://www.independent.co.uk

Kromě projektu Bezobalu nabízí vážené či stáčené zboží v Čechách do přinesených obalů i jiné obchody. Už jsem zaznamenala stáčenou drogerii (prací gel či aviváž). Zeleninu z obchodu si můžete za pokladnou dát do doneseného plátěného pytlíku na ni určeného, nemusíte tak jednotlivé položky balit do mikrotenových sáčků. Pokud si chodíte do restaurací pro jídlo, které pak konzumujete doma nebo v práci, zkuste si příště přinést svoji vlastní krabičku (v té se to jídlo nakonec odnese lépe než v erární polystyrenové).

obrázek z http://www.biodora.at/
Svačinu si můžete zabalit do svačinového boxu, existují ale i pěkné designové omyvatelné sáčky a tašky. Vodu už dávno netřeba kupovat v PET lahvi, pokud si ji chcete vzít na výlet nebo do zaměstnání, na trhu je velké množství pěkných lahví, materiál si můžete zvolit buď plast, sklo či nerez. Pokud pracujete v kanceláři a z nějakého důvodu tam nepijete vodu z kohoutku, je možnost nechat si dovézt vyměnitelný zásobník na vodu se stojanem, ze kterého si každý natočí dle potřeby.

Existuje mnoho způsobů, jak obejít systém jednorázových obalů, většinou jde ale o naši motivaci a uvědomění, co je ještě nutnost a co už zbytečné plýtvání. Pokud máte ještě nějaký jiný tip, jak ušetřit obaly, budu ráda, když se o něj se mnou podělíte :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Žádné komentáře:

Okomentovat