neděle 31. ledna 2016

V kině na němém filmu

Byla jsem v kině na filmu, ale nebyl to film ledajaký, byl to film němý a doprovázela ho živá kapela. Pokud jste ještě něco takového nezkusili, tak doporučuju. Film měl přes dvě hodiny, ale vlastně mi to ani dlouhé nepřišlo. Diváci v sále včetně mě se často smáli, protože němý film má hrozně zvláštní poetiku, výrazové prostředky mi trochu připomínají telenovely, ale v tom dobrém slova smyslu, herci nemají k dispozici hlas, často tedy přehrávají, gesta přehánějí, aby bylo všem jasné, co chtějí vyjádřit. To působí obvykle komicky až groteskně, takže i když jde třeba o vážnou situaci, je to takové úsměvné :)
Film se jmenoval Pohádka máje (z roku 1926), hrál v něm mladý Jiří Voskovec (v té době mu bylo 21) a film doprovázelo trio hudebníků Neuvěřitelno.

Photo © 50. MFF Karlovy Vary 2015

Photo © 50. MFF Karlovy Vary 2015

pátek 29. ledna 2016

Na kabát a nákrčník

Látku na kabátek vybírám už nějaký ten pátek, má to být takový krátký kabátek, látku jsem chtěla jinou než červenou, protože červený kabát už mám, dnes jsem narazila na kus vlněné kabátovky, která byla dokonce ve slevě. Teda kus to není, je to kousek 1.35 metru a trochu se bojím, jestli to bude stačit, protože u vybraného střihu píšou 1.5 metru. V prodejně mi přišla tmavě modrá, na světle působí skoro černě, ale nějaké modré odlesky má. Na druhé fotce je pěkně vidět "beránková" struktura.



No a druhý úlovek je vlna na další nákrčník, protože se osvědčil. Objednávala jsem si ji přes internet a barvu jsem si představovala trochu jinak, takže se s ní budu muset nejdřív skamarádit a pak se dám do pletení :)

pondělí 25. ledna 2016

Kapsička na sluchátka

Návod na podobnou kapsičku jsem viděla v nějakém videu na internetu, trochu jsem si ten postup a vzhled upravila. Byla to jen taková krátká etuda, jak to bude vypadat, a docela se mi líbí. Ze stejné látky plánuju udělat tašku, tak by to mohlo být barevně pěkně do sady.



Postup je zachycený jen tak zhruba, pravidelně se mi stává, že si vyfotím postup a po ušití zjistím, že fotky stojí za prd, tohle byl zrovna ten případ :)
Poutko je tam z toho důvodu, aby se dala kapsička připnout třeba do vnitřku kabelky za karabinu nebo kroužek.

sobota 23. ledna 2016

10 zajímavých faktů o králících

Králíci se protahují, nejdříve přední nohy a pak záda a zadní nohy

Králíci zívají, většinou po odpočinku a spojí to s protahováním

Králíci slyší na jméno, když je to naučíte

Králíci se mohou naučit chodit na klasickou kočičí toaletu

Králíci jsou čistotní, věnují hodně času péči o svůj kožíšek

Králíci rozpoznají spoustu zvuků, u nás je nejoblíbenější zvuk otvírání lednice a krájení zeleniny

Králíci nemohou zvracet, nemají dávivý reflex

Králíci mají velkou sílu v zadních nohách, mohou skočit až metr vysoko a tři metry daleko

Králíci olizují jeden druhého na znamení přátelství

Králíci vrčí, když se jim něco nelíbí a cvakají zuby, když jsou spokojení

Tizian (The Madonna of the Rabbit)

úterý 19. ledna 2016

Přikrmování ptactva

Jak už jsme si mohli všimnout, mám na zahradě krmítko, zatím jsem tam dávala jen slunečnici, když mi došla, vyzkoušela jsem tam nasypat ovesné vločky, no a ptáčkové mi je zdařile odignorovali :)
Tak jsem si udělala rešerši, co jim vlastně má člověk sypat a co je pro ně dobré a vhodné.

Nejčastěji na zahradě potkávám sýkorky, už je dokonce rozeznám, koňadra má nahoře černou hlavičku a modřinka bledě modrou. Další běžné druhy sýkorek jsou sýkorka babka, sýkorka parukářka a sýkorka uhelníček. Ty jsem ale ještě na balkoně nezahlídla.


Co můžeme sypat sýkorkám?
ořechy – buráky, lískové oříšky, vlašské ořechy
semínka – slunečnicová, konopná, lněná, řepková, proso
hmyzí koláče – to pokud vám nevadí zkrmovat živočišné produkty, hmyzí koláče jsou takové potravinové balíčky, které obalem připomínají paštiku, uvnitř obsahují sušený hmyz a červy (možná vám to nezní moc vábně, ale hmyz je potrava, kterou se ptáci celý rok živí), hmyzí koláče se vkládají do speciálního drátěného krmítka a pro ptáky je to učiněná lahůdka
Dalším opeřencem, kterého už rozpoznám, je brhlík lesní. Poznám ho mimo jiné i podle toho, jak umí šplhat po svislé ploše třeba i hlavou dolu.


Čím pohostíte brhlíka?
Je to podobné jako u sýkorek, brhlíci se živí brouky a jejich larvami, ale přes zimu jim postačí slunečnicová semínka, semínka konopí nebo oříšky.
Stálý strávník je také vrabec domácí, který začal nedávno z naší krajiny mizet, ale prý se zase vrací, za což jsem ráda, je to sice takový „obyčejný“ ptáček, ale i tak pěkný.


Co si dá rád vrabec?
Vrabec bude vděčný za jakákoliv semínka, živí se jimi celý rok, tak potřebuje doplňovat zásobu i v zimě.
Občas zahlédnu někde v dáli kosa, ale zatím se mi ho nepodařilo nalákat na něco dobrého na zub. Jak jsem zjistila, tak kos do krmítka nechodí, je zvyklý se krmit ze země. Když napadne sníh, může to být problém, protože jim potrava zapadne, dalším nebezpečím jsou predátoři, kteří by mohli využít situace a kosa si lehce ze země sebrat. Před sněhem můžete krmení uchránit pomocí stříšky.


Čím nakrmit kosa?
sušené bobuloviny - jeřabiny, šípky, rozinky
jablka
ořechy
ovesné vločky

A co vy? Krmíte ptáčky? A baví vás pozorovat je, jak si jeden po druhém přilétávají pro semínka?

neděle 17. ledna 2016

Terapie ovcí, kozou nebo slepicí

Většina z nás asi zná canisterapii a felinoterapii, v té první figurují pejskové, v té druhé jmenované zase kočky. Ale existuje už i terapie, kdy za vámi přiskotačí celá skupinka takzvaných hospodářských zvířat. Píšu takzvaných, protože je jen na nás, kde uděláme čáru, že někoho sníme, a kde si ho naopak vyvolíme za domácího mazlíčka.
Edgar's Mission Farm Sanctuary je takový útulek pro zachráněná zvířata. Můžete zde potkat kozy, ovečky, krávy, prasátka, slepice, kohouty, králíky a jiné druhy zvířat. Každé zvíře má svůj příběh, ale na farmě najde klid a možnost si žít, jak je pro něj přirozené.
Tahle pohádková farma zvířat pravidelně navštěvuje sanatoria a domovy důchodců, kam přivádí některé společenské druhy zvířátek, aby zde strávily chvíli s místními obyvateli. Ovečka Timmy se nechá krmit od seniorů a brzy se stává oblíbencem celého domova. Je naučená chodit na vodítku a stejně tak koza Miss Chief. Doprovází je slepice Ginger Chicken. Všichni tři tak na chvíli rozzáří den několika lidem odměnou za něco dobrého na zub.









Všechny fotky jsou převzaté z webu http://www.edgarsmission.org.au

Edgar's Mission se nachází v Austrálii, ale podobný projekt už vzniká i u nás v Čechách. Jmenuje se Farma Naděje a bude to azyl pro tzv. hospodářská zvířata po vzoru zahraničních Farm Sanctuary. Zatím mají architektonickou studii na výstavbu areálu a prý za dva roky by už mohla být farma v plném provozu. Projekt se nachází ve vesnici Dobrovítov v okrese Kutná Hora.
No nevím, jak vy, ale já si teď jdu dát terapii králíkem, Bobina se nechá hladit celé hodiny :)

středa 13. ledna 2016

I would prefer not to

Věta „I would prefer not to“ pochází z knihy Hermana Melvilla „Písař Bartleby“. Je to kniha z poloviny 19. století o hodně zvláštním zaměstnanci...poměrně krátký příběh lze vyložit mnoha způsoby, každý si může najít svoji vlastní interpretaci, na internetu o tom existují úvahy, diskuze, videa, což jen potvrzuje, jak moc lidí tohle dílo oslovilo a jak se ho každý snaží ze všech sil (možná marně?) pochopit/uchopit.

Knihu jsem nečetla, ale viděla jsem film z roku 2001 a řeknu vám, jak to začínalo nevinně a myslela jsem si, že to bude docela legrace, nakonec se z toho vyklubalo malé psychologické drama. Mám tendenci se podobným bizarním filmům vyhýbat, ale na tenhle jsem narazila vlastně náhodou, když jsem si pouštěla krátké video se slovinským filosofem Slavojem Žižekem a ten měl na tričku zmiňovanou ústřední větu.


To jsem ještě netušila, co mě čeká a že za tohle dílo by se nemusel stydět ani Lars von Trier, kterému se až na jednu výjimku programově vyhýbám :)
Bude to znít jako klišé, ale nedá se to popsat, musí se to vidět. Pokud bych se pokusila děj převyprávět, nespíš bych vám vnutila svůj pohled na věc. Jak je ten příběh starý, tak je úžasné, kolik aktuálních věcí se tam najde. Malá ukázka z filmu:

Tahle scéna mi přišla hrozně legrační, ale po shlédnutí celého filmu už mě z ní trochu mrazí...

úterý 12. ledna 2016

Můj podzimně zimní outfit

Blogerky postují minimálně jeden outfit týdně, v mém případě je nanejvýš pravděpodobné, že mě příští dva měsíce potkáte na ulici v něčem podobném či stejném, jako mám na fotce.

Pod kabátem mám fleecovou tuniku ze Sanu Babu z kapucí. Jsou to takové jako šaty s dlouhým rukávem a nosím je místo svetru, protože je v nich teplo.
Kabát je OP Prostějov a hledala jsem si k němu cestu, až se v něm konečně cítím dobře. Na krku mám doma šitý nákrčník, přes něj ještě pletený tunel, variantou je pletený šál. Tašku jsem šila nedávno a asi ji budu nosti do roztrhání :)
Místo dlouhých sukní teď nosím tmavě fialové manšestráky a boty jsou vyteplené kožíškem.


středa 6. ledna 2016

Když chumelí, tak sypu ptáčkům

Mám na balkoně frontu na krmítko, ptáčci se střídají jeden po druhém, sýkorky koňadry, sýkorky modřinky, vrabci a občas zavítá i brhlík :)